_ _
_ _
_
_ _
_
_
 
_
_
_
_ _ _
   
  _ Inleiding
  _ Pers publicaties
  _ Over de hele wereld
  _ Kindercursussen
  _ De YAMAHA Popular Music School
  _ Instrumentaalprogramma’s
  _ Aktiviteiten Muziekpopularisering
  _ Contact
  _ Zo wordt u partner van de Yamaha Muziekschool
  _ Nieuwsbrieven
  _ Blazersklas
  _ YAMAHA Muziekscholen in Nederland en Belgie
_
_
_ Digital Music NoteBook
_
_ _ _
_
_ Yamaha muziekschool _
_
_ _ _
_
_   _
_
_ _ _
_
_ Pers publicaties _
_
_ _ Intelligentie na muziek
_ In de luier muziek ontdekken
_ Toespraak Prof. A. Hintz, Oktober 2007
_
_
_
_ De intelligentie na muziek _
_
_ _ _
_
_
"Welt am Sonntag" van 18.11.2001 - muzikale ontwikkeling op jonge leeftijd kan de geest beinvloeden - en wel in positieve zin. Professor Asmus Hintz is ervan overtuigd dat musicerende kinderen aantoonbaar intelligenter worden.

Beinvloedt Bach de geest? "Maar natuurlijk, vanzelfsprekend", zegt Professor Asmus Hintz, "Neurologen en muziekpedagogen weten dat al lang, maar nu is de intelligentiebevorderende werking van muziek door een studie in de VS daadwerkelijk aangetoond" De 50 Jaar oude geleerde kerkmuzikant en componist weet uit eigen ervaring, waarover hij spreekt: Hintz leidt de Yamaha Academy of Music in Hamburg en zet zich als General-Manager Musikpopularisering sinds geruime tijd voor de vroeg muzikale opvoeding van kinderen in. De daarbij opgedane ervaringen bevestigt hem in zijn idee over de macht van de muziek:
"Alleen het luisteren naar muziek bevordert al het ruimtelijk inzicht hetgeen nodig is voor hogere hersenfunkties nodig bij wiskunde en schaken".

Tests bij College-Studenten aan universiteiten in de VS bevestigen Hintz' overtuiging: "De studenten waren in staat na het horen van een Mozart-Sonate vraagstukken, die ruimtelijk inzicht en voorstellingsvermogen vereisen, signifikant beter oplossen als daarvoor", zegt Hintz. Dit effect van de muziek op het ruimtelijk inzicht was tot een dag na het horen van de sonate meetbaar; men kan dus uit wetenschappelijk oogpunt bezien van een langdurige werking spreken.

De aard van de muziek is daarbij wel van belang; "Duidelijk gestructureerde muziek zoals composities uit de barok en klassieke periode, hebben een aantoonbaar beter effect", aldus professor Hintz. Als al het gewoon luisteren naar muziek invloed heeft op volwassenen, welke invloed moet het danwel niet hebben op regelmatig musizerende kinderen? Om dat uit te vinden heeft men in Los Angeles vanaf 1994 vergelijkende onderzoeken gehouden onder 78 kinderen van tussen de drie en vijf jaar oud. Al deze kinderen beschikten over een normale intelligentie. Kinderen die keyboardlessen hadden gevolgd lieten na twee jaar een duidelijk en wezenlijk beter ruimtelijk inzicht en voorstellingsvermogen zien dan de andere kinderen die geen keyboard lessen hadden gevolgd.

Een fenomeen, dat zich bij een ander onderzoek met zeven- en achtjarigen herhaalde: degene die regelmatig onderwijs op een toetsinstrument hadden genoten hadden een 25% hogere wiskundig inzicht dan de medescholieren.Zij waren in staat moeiteloos breuken te berekenen welke normaal pas door twaalfjarigen konden worden opgelost.
Een langdurige studie in Berlijn van 6 jaar toonde al na vier jaar aan dat kinderen die regelmatig muziekles hadden een bovengemiddelde Leistungsfahigkeit.
Toetsinstrumenten zijn daarbij steeds bijzonder intelligentie bevorderend gebleken omdat bij een toetsinstrument bespelen alle drie elementen van de muziek -melodie, harmonie en ritme - aan bod komen, en de bespeler al deze elementen zelf beheerst, daarbij worden alle zintuigen aangesproken en een bijzonder intensief leereffect bereikt.

Misschien nog wel belangrijker is de persoonlijkheidsontwikkeling van het vroeg muzikaliseren. "Het bezig zijn met muziek bevordert ook de sociale vaardigheden" Aldus professor Hintz: " Bij het gemeenschappelijk musiceren komt het op elkaar aan". In klassen waar regelmatig muziekonderwijs wordt gegeven zijn er bijvoorbeeld geen leerlingen die uit de boot vallen, de leerlingen zijn over het algemeen evenwichtiger, toleranter en voorzichtiger in de omgang met anderen.
En juist deze eigenschappen kan de huidige maatschappij goed gebruiken.
"Muziek kan veel sociale problemen oplossen of tenminste verzachten", is de mening van professor Hintz. Voor hem is het duidelijk: op elke basisschool moet weer / meer gemusiceerd worden, eigenlijk zou elk kind in het muziekonderwijs een instrument moeten kunnen leren bespelen.
Muziek moet een tweede natuur worden, en met de paplepel ingegoten, zoals hygiëne. Daarbij moeten ook de muziekscholen actief bij het onderwijs betrokken worden. Sinds 16 jaar bezoekt prof. Hintz onvermoeid de scholen: "Rond de 5000 van de 33000 basisscholen in Duitsland hebben mijn idee allang aangenomen".

Zijn grootste doel is een brede muzikalisering van de gemeenschap. "Als de hemelse melodieën van Händel of de parelende passages van Pagannini niet genoeg zijn, dan is er altijd ook nog de Jazz, Rock en Pop. De hoofdzaak is dat er gemusiceerd wordt", aldus Asmus Hintz.

Liszt, Lennon en luiers

De Yamaha Academy of Music in Hamburg heeft rond de 600 leerlingen die door 20 vakleerkrachten onderwijs krijgen volgens de door de Japanse muziekinstrumentenbouwer ontwikkelde Methodieken. Een zwaartepunt van de Academy ligt op het gebied van de vroeg-musikalisering - meer dan de helft van de leerlingen is jonger dan 6 jaar. Zelfs voor peuters is er aanbod, volgens het devies van Hintz: "Niet-muzikale kinderen bestaan niet". In privé- en groepsonderwijs biedt de muziekschool niet alleen instrumentaal onderwijs, maar ook compositie, zangonderwijs en MuziekPC cursussen, vrij tekenen, schilderen-met-muziek en creativiteitstrainingen.

De Yamaha muziekschool beschikt over veel ervaring in het opzetten en starten van een muziekschool. Samen met de potentiele muziekschooleigenaar bepalen we welke plek optimaal is voor een muziekschool. Ook kijken we samen naar de financiële kant van de zaak.
_
_
_ In de luiers muziek ontdekken _
_
_ _ _
_
_
"Hamburger Abendblatt" van 26.01.2002

De Yamaha Academy of Music heeft een uniek concept ontwikkeld: Musikalisering voor baby's vanaf 4 maanden.

"Dadadada" zingt Emma, en imiteert de hoge en lage tonen. Ze zit op de grond en wipt met haar voetjes op het ritme van de muziek. Emma is nog een baby, net een jaar oud - en nog veel te klein om te kunnen praten. Maar toch herkent ze al de maat van een lied en is in staat eenvoudige tonenreeksen na te "zingen". Is Emma een wonderkind ? Nee !

Deze bijzondere muzikale ontwikkeling dankt Emma aan de muzieklessen op de Yamaha Academy of Music in Hamburg. De cursus "Robbie" is gericht op kinderen vanaf 4 maanden tot 18 maanden. Daarbij krijgen de kinderen de gelegenheid hun zintuigeleijke waarnemingen door middel van de muziek te verbreden en een jaar lang muzikaal hun omgeving te verkennen.

In het kader van een Pilot project is "Robbie" in samenwerking met muziekwetenschappers en pedagogen ontwikkeld en is in Duitsland in herfst 2002 begonnen. In Nederland zal "Robbie" vertaald worden en hoogstwaarschijnlijk in herfst 2003 op de markt komen.

"In het eerste levensjaar spelen de zintuigen een belangrijke rol, vooral het gehoor.", verklaart prof. Hintz, "musiceren bevordert de sociale verhoudingen, de ontwikkeling van de intelligentie en het leervermogen van de hersenen. Men kan daarom niet vroeg genoeg beginnen met het muziekonderwijs".

Kern van het concept van "Robbie" is het principe van het vrije ontdekken, waarbij het kind het aangebodene zelf uitproberen kan, terwijl de moeder op de achtergrond blijft om alles te aanschouwen.
_
_ Toespraak Prof. A. Hintz, Oktober 2007 _
_
_ _ _
_
_
„Tijd is liefde, geweld is gezwind.“ (Jürgen Habermas)

Volgens een actueel onderzoek kijken volwassenen in Duitsland dagelijks tot wel drie uur tv, terwijl ze aan gesprekken met hun kinderen (per dag!) maar zeven minuten besteden.

De principes „welwillendheid – voorleven – consequent zijn” zijn veel ouders vreemd. De gevolgen daarvan ondervinden wij onder meer in de vorm van toegenomen geweld van de kant van kinderen en jongeren jegens mensen en dingen.

Muziek en musiceren stimuleren het sociale gedrag.
Het is bewezen dat wanneer kinderen zich intensief met muziek bezig houden, vooral wanneer ze zelf een muziekinstrument bespelen, dit tot positief sociaal gedrag van kinderen en jongeren leidt.

Anders dan in de sport, waar het competitieve denken de boventoon voert – hoger, sneller, verder, sterker – stimuleert het musiceren de luistervaardigheid, het empathisch vermogen, wederzijdse ondersteuning en dergelijke. Aangetoond is dat er een verband bestaat tussen klassieke muziek en vermindering van agressie. In Newcastle is geconstateerd dat het aantal gevallen van vandalisme in het streekvervoer fors daalde nadat men op de stations klassieke muziek ging draaien. Het jaarlijkse schadebedrag viel ruim € 700.000,- lager uit. Musiceren zorgt ervoor dat de neiging om geweld tegen mensen of dingen te gebruiken vermindert, en zo bezien is musiceren een effectief preventiemiddel, een soort preventieve inenting, tegen de bereidheid tot geweldpleging in de samenleving.

Het maatschappelijke belang van een adequate muzikale opvoeding, van muzikale vorming, is vandaag de dag veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Niet alleen kennisoverdracht en het (aan)leren van vaardigheden, maar ook de vorming van de persoonlijkheid moet het doel zijn.

Uit onderwijskundig oogpunt hebben wij behoefte aan een ‘actieplan voor maatschappelijke ontwikkeling door muziek’, dat zich sterk maakt voor de ontwikkeling van de muzikale vorming van alle kinderen – ongeacht hun sociale en etnische achtergrond – vanaf de vierde maand tot en met de puberteit, zodat

• Ouders kunnen ervaren en beleven, hoe muziek al vanaf de geboorte een stempel kan drukken op de ontwikkeling van hun kind.

• Ieder kind het persoonlijke contact met muziek en muziek maken in de kinderopvang, op de peuterspeelzaal, op de kleuterschool en de muziekschool als een vanzelfsprekend onderdeel van zijn of haar dagelijkse leven beleven kan.

• Ieder kind al op de lagere school emotionele en praktische ervaring met muziek kan opdoen door een zelfgekozen muziekinstrument te leren bespelen (Een instrument voor elk kind!“).

Door muzikale vorming over de volle breedte van de samenleving aan te bieden, moedigen we mensen aan om zelf muziek te maken – in welke vorm of op welk niveau dan ook – en om het zelf musiceren als een vanzelfsprekend ofwel natuurlijk onderdeel van hun leven te gaan beschouwen.

Muziek maken geeft een kick. Je best doen om een bepaald stuk te kunnen spelen, te ervaren hoe mijn muziek iets in anderen raakt, dat geeft voldoening, tevredenheid en zelfbewustzijn: „Ik kan dit, ik doe dit. Ik laat mezelf horen.”

Muziek is de enige echte “universele taal” die door alle mensen in dezelfde mate begrepen wordt. Deze taal dringt rechtstreeks tot in de ziel door, beïnvloedt gevoelens en gedrag, draagt bij tot vrede en brengt mensen en volkeren dichter tot elkaar.

Hector Berlioz heeft in zijn novelle „Euphonia“ of „De muzikale stad“ profetisch het culturele klimaat in Duitsland in het jaar 2344 beschreven. Terwijl hij het Parijs in die verre toekomst in intriges en modeshows verstrikt ziet, terwijl in Italië de theaters nog slechts dienst doen als podia voor speculatie op de beurs, zijn de ogen van de wereld vol verlangen op het Duitse „Euphonia“ gericht.
Een klein stadje met 12.000 inwoners, gelegen in de uitlopers van de Harz, waar het levensdoel van de bewoners enkel en alleen musiceren is. Zelfs de openbare orde richt zich naar esthetische criteria: wie geen muzikaal gevoel heeft, moet de stad verlaten. Elke inwoner van „Euphonia“ zingt en bespeelt instrumenten. Het gemeenschappelijk musiceren wordt hier als een vanzelfsprekend ideaal gepropageerd.”

Manfred Spitzer beschrijft de betekenis van muziek maken voor kinderen en jongeren in zijn boek „Musik im Kopf“ („Muziek in je hoofd“) als volgt: „Het gaat om het plezier en het gevoel dat je elkaar op dezelfde emotionele golflengte ontmoet, om ritme en saamhorigheid, om zingen en spelen. Op een dergelijke manier actief met muziek bezig zijn, doet alle kinderen goed – van baby tot hoogbejaarde”.

Het bedrijf YAMAHA, de grootste producent van alle soorten muziekinstrumenten ter wereld, bestaat al 120 jaar. Onder meer met de Yamaha muziekscholen zet YAMAHA zich over de hele wereld voor de stimulering van de muzikale vorming in, waarbij het accent op activiteiten ligt die kinderen zo jong mogelijk actief in aanraking met muziek brengen.

Op verzoek van YAMAHA Music Central Europe mag ik u Prof. Asmus J. Hintz, oktober 2007


_
_
_
_ _ _
_ Naar boven_ _
_
_
Copyright © 2009 Yamaha Corporation. All rights reserved.
_
_